Predpoletna vročica in obsedenost z lepim telesom tik pred nakupom kopalk in odhodom na plažo je pri koncu. Čas je za poglobljen razmislek o tem, kaj zares šteje. Pet kilogramov manj, tri centimetre trebušne maščobe manj, do sixpackov večini pač ne uspe priti ... Že na uvodnem pogovoru se s potencialno stranko hitro zavohava. Za treninge pri meni se odločijo tisti, ki jim je pomembno več kot nekaj številk na tehtnici. Tisti, ki želijo s temi številkami samo začeti svojo pot preobrazbe – spremeniti način življenja, se naučiti zdravo jesti in namesto preštevanja kalorij predvsem izbirati kakovostna živila, se zaljubiti v gibanje in v tisti neverjeten občutek prerojenosti po treningu.

Ženska srednjih let je prišla k meni na začetku poletja, trdno odločena, da bo naredila nekaj zase. Rada bi shujšala, predvsem ji gre na živce maščoba na trebuhu in hrbtu, in želi si postati močnejša v rokah. Dovolj ima ohlapnih oblek, prenajedanja s sladkarijami in večnega nezadovoljstva. Na prvih treningih večinoma spoznavam njene zmožnosti in njen karakter, že čez teden dni pa je njena odločenost, da želi spremembe, na veliki preizkušnji.

»Vesna, tega pa jaz ne bom zmogla.« Stavek, ki ga ne smem slišat. Kako se lahko že vnaprej odločiš, da ta vaja pa ne bo šla? Ker imaš prešibke roke, ker ti to že v osnovni šoli ni šlo, ker tega pa res nikoli nisi zmogel narediti?! Le kaj ti preprečuje, da ne poskusiš? In če res ne gre, pač poskusiš še enkrat, petkrat, stokrat? Prosim jo, naj mi zaupa, ker ji nikakor ne vsiljujem vaj, ki jih glede na njeno fizično stanje ni sposobna narediti in ki bi ji lahko škodile. Dogovoriva se, da svoj negativni odgovor spremeni v »Bom poskusila, se bom potrudila.« In glej ga zlomka, seveda ji uspe. Neprecenljiv dosežek, ki pomeni velik korak naprej do njenega cilja.

Treningi so zato mnogo več kot le ubijanje s (pre)veliko težo, štetje ponovitev in opazovanje v ogledalu, ali je zadnjica od zadnjega obiska fitnesa kaj bolj zaobljena. Največje zadovoljstvo je opazovati stranko, ki z eno dodatno ponovitvijo, ki jo izcuza iz svojega telesa, ko jo uspem prepričati, da jo zmore narediti, dobi nujno potrebno samopotrditev, samozavest, ki jo uspešno unovči v svojem vsakdanjem življenju. Ko ugotovi, da je fizično močna, postane močna tudi psihično. Premaga svoj strah, negotovost, končno zbere pogum in se postavi zase. In zanjo kar naenkrat ni več ovir, ker enostavno verjame, da zmore!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *